Velkommen!

fredag 13. april 2012

Kildekritikk!


Historiske facts er viktige 

Martin Luther King, var en mann som i sin tid kjempet for alle sine sorte medmennesker som ble  uretferdig behandlet. At han i den grad skal fornedres av White pride er jo trist nok, som forventet. Jeg tar stor avstand for alt de står for, så derfor er denne side et fantastisk eksempel som kan brukes på mange måter overfor elever i flere sammenhenge. Historiske facts kan sammenlignes , diskusjoner om fordomme , uvitenhet , respekt , grunnlæring i kildekritikk, eksempel på dårlig hjemmeside, layout. Det er på en måte å skjule sin reelle hensikt og lokke til folk , provosere de som egentlig søker historikk om Martin Luther King. Ubehagelig at dette er et dekke, først når du søker nettansvarlig ”Stormfront.org” at du forstår hvilket skalkeskjul dette er.
Hvis jeg skal bruke denne side i en læringssituasjon vil jeg prøve ikke å røpe for mye, la elevene i grupper vurdere det de ser. Ta utgangspunkt i deres opplevelser, stille spørsmål som skal gi mulighet for å fordype seg ytterligere i funnene deres. Eks. Søke andre kilder på Martin Luther King , finne opplysninger om white pride , etterhvert lede det inn mot en snakk om fordomme. Et forløp som ikke nødvendigvis har en bestemt sti å følge, men utspringe fra elevernes første inntrykk , følelse , instrumentelle opplevelse av nettstedet.
Følgende kontrollspørsmål kan bidra til prosessen: Forfatterens hensikt?? Neutral informasjon – nøyaktighet – egnethet.
Kildekritikk ??
funnet på flickr tatt av/dbarronoss


Kildekritikk handler meget om å skape en rutine, se til at elevene får instrumenter der letter deres søken i hverdagen. Vi kan ikke bremse deres nysgjerrighet, men se til at man går hånd i hånd gjennom lette og ” farlige” kilder, slik de virkelig forstår at de som individer trenger et filter for å opptimalisere den digitale hverdag.



Bastrup

http://www.flickr.com/photos/dbarronoss/with/2454432792/

Har kommentert Carinah sin blogg om kildekritikk: Følg linken her. Viktigheten av kildekritikk er udiskutabel , men viktig hvordan vi åpner elevens forståelse for viktigheten i dette.

torsdag 12. april 2012

Nye tider med spill?


Fremtidens teknologi I et læringsperspektiv ??


Byron Review report utgivet av den engelske regering i 2008 beskriver en konsekvens av spill, fra noget du skal ”beskytte”  de unge imot til noget du skal ”lære” dem om. En interessant utvikling at fremtidens unge i større grad kan bruke spill i skolen. Som mye annen kildekritisk tilgang til den fagre digitale verden, bør eleven få en forståelse for de faldgruper der kan være i spill, som avhengighet, dårlig holdninger og selvfølgelig forstå det læringspotensjale som kan være tilstede.  Jeg er enig i Paperts inngang til læring, det dreier seg om å ha følelse for emnet/verktøyet ikke så meget om det at blive undervist. Det handler om å skape engesjement til emnet, og som Piaget tanke om at læring kommer gjennom erfaringer/praktisk læringsmiljø.
Hvorfor kan spill bli en del av et godt læringsmiljø, finnes i det miljø , den respons du umiddelbar får i spillet. Du kan skape nye relasjoner, interaksjon med andre , fantasi. Jeg leser meg til potensjalet og vil i fremtiden prøve å finne enkle programmer som evt kan koples opp mot kroppsøving , slik vi får en god kombinasjon mellom  fantasien og den fysiske aktivitet. Som tanke kunne jeg starte med å gi eleven frihet til å komme med forslag til et spill som vi kan prøve ut, dernest må de muntlig argumentere for ”hvorfor? ” dette spill er interessant. Siden prøve å kople bevegelser fra spillet inn i en kroppsøvingstime.!
Jeg vil endnu engang tale for potensjalet i alle muligheter, men med en naturlig pedagogisk kritisk sans. Spennende at  Future.lab i UK ønsker å være med til å skape spill som direkte retter seg mot skolene. Der finnes jo allerede spill på barneskolen som har et læringspotensjale i seg.

I mine øyne skal spill i fremtiden bli enda et instrument som inngår i et læringsmiljø, men bare som et supplement til den allerede vifte av gode læringsverktøyer. Som Lektor Knut Michelsen udtrykker skepsis til skolens behov for å øke elevens  trivsel i skolen. Med sterk ironi beskriver han elevens hverdag som en stor trivselsfest, hvor den konstante tilgang til facebook og spill er hovedårsaken til elevens trivsel.(dagbladet 24-12-2011) Jeg forstår hva han sier men håper også at vi som pedagoger forstår vor ansvar, og kjemper for å ta del i elevens digitale verden, med sterk fokus på fagets innhold.

Henrik Bastrup

Kilde:

http://archive.futurelab.org.uk/resources/documents/project_reports/becta/Games_and_Learning_educators_report.pdf
http://www.itu.no/filearchive/FV7.pdf

Dagbladet d. 24/12 2011


Har kommentert innlegg til Birgitte, mer som en konkludering av spillet nytteverdi, og en liten takk for året der gikk. Følg linken : Birgitte

mandag 2. april 2012

RSS - tekst mat??


Informasjonskomp 2 

Enda et nytt skrivebord med mange muligheter. Tenker sterkt på at denne nye fagre verden har så fantastisk mange muligheter å by på, at jeg nesten ikke har tid til å jobbe på skolen. Vet seriøst ikke lengere hvor kvaliteten begynner eller ender på alle disse sosialesteder, informasjonsnav som kan hjelpe eleven i sin daglige søken etter informasjon. Ingen tvil du over tid sparer tid og på en måte sikre gode kilder via rss demokrati. RSS  Really Simple Syndication (Richardson, 2010: 71 ), et tydelig bevis på at vi skaper programmer i takt med at informasjonstrangen/behovet vokser. I denne digitale verden er programmer skapt ut fra et behov som oppstår, og behov skapes ut fra programmer der er oppfunnet.!!!

Hvem skapte RSS ?
Jeg ser i et utdannelseslys denne rss, netvibes verden som veldig nyttige, med stor verdi. Mener nytteverdien av denne type informasjonsrobotter er størst hos unge der studerer, og folk i arbeide med kontinuerlige behov for å være oppdaterte. Ser ikke Rss som en naturlig hverdag i barne og ungdomsskolene, da du ikke har kontroll på hvilke info som kommer og ikke alle ha opparbeidet den informasjonskompetanse der skal til for å vurdere nytteverdien av Feeden.
 Det tidsbesparende aspekt er viktig og sikrer på en måte at studenten for infoen samlet i et Nav. Utfordringen kan være for noen at oppdateringen på hvert nettsted variere, så du ikke bare sitter hjemme og venter på neste nytt. Jeg tror vi kan snakke om primære, sekundær, og evt tertiær info. Primære for den del som skal danne hovedvekt i din oppgave/studie, denne informasjon bør du være veldig aktiv på å søke selv. Den sekundære  kunne komme via RSS feeder, med informasjon som kan underbygge det du studere. Tertiær kan være andre typer studier som kan ha tilknytning/linker til din studieverden, også sosiale nettsteder.


Bastrup

Har kommentert Ellenda sitt innlegg om Netvibes. Hvor er det nyttigt i din skolehverdag, eller er vi dekket opp i vor egen LMS, er noe av det jeg kommenter. : Følg linken


Hole in the wall!



Informasjonkompetanse!


Kompetanse har vi tidligere definert som en evne til å bruke sine digitaleferdigheter på en hensiktmessig måte slik du oppnår kompetanse, og evt nye ferdigheter kreves til neste kompetansehevning. Leth og Thuren har i et studie beskrevet informasjon gjennom tre punkter. Fakta,forklaringer og hensikter. De snakker også om primær,sekundær, tertier kilder (Leth, Thuren 2000). Viktige redskaper å ha med seg i din søken på nett, samtidig som de gir eksempler på hvordan du bør dobbelt sjekke kildene. En verifisering som er viktig for videreforløp, men igjen en tidsrøver. De beskriver 4 holdepunkter i kildekritikken, ekthet, tid,  avhengighet, tendens. Dette er tatt ut av et studie gjort i 2000, nå 12 år etter er der stadig substans i punktene, mange andre har kommet med sine kilde verdi punkter og flere aspekter går igjen. Her skal jeg ikke remse opp, men konstatere at der er mange på banen, universiteter, forskere, hvordan skal jeg som menig finne den ”beste” og mest korrekte for min hverdag?? Min informasjonskompetanse beror på den tid jeg har brukt på å feile og lære gjennom mange påvirkninger, ikke minst dette studie hvor du guides i forskjellige retninger og forstår mangfoldet i den digitale hverdag.

IKTferdigheter omfatter det å ta i bruk programvare, søke, lokalisere, omforme
og kontrollere informasjon fra ulike digitale kilder, mens den kritiske og kreative evnen
også fordrer evnen til evaluering, kildekritikk, fortolkning og analyse av digitale sjangrer
og medieformer. UFD 2004:48
Helt fantastisk omfangsrik innhold, vi må ta små steg for å sikre oss disse verdier kommer inn i skolehverdagen. Ikke rart at enkelte lærer stadig føler et større digital press i fagene sine, og mer og mer føler faget forsvinner i instrumenteringen. En kjempe utfordring vi alle i skolen må ta på oss, sikre kollegers mulighet til å si nei til noe digitalt og skape en trygg digitalutvikling som kanskje går seinere en elevene ønsker.

Hole in the wall kommentar:

Sugata Mitra gjør det klart at spørsmålene til denne type læringsmiljø er det viktigste, utformningen av spørsmålet preger naturligvis brukeren, setter forventninger, guider. Som engangslæringsmiljø er det sikkert gøy, kanskje også lærerikt, men tenker straks at kontinuiteten er viktig for at eleven skal oppleve dette som en struktur, struktur som gir rom for kreativitet og muligheten for læring. Etter hver seanse håper jeg de går gjennom søkerutinen hos elevene,felles kildekritikk og skaper etterhvert basis for økt læringsmiljø/læring. Skapes rutinen vil der slvfølgelig være noen føringer overfor elevene, men de oppfattes ikke begrensende vil jeg tro. Skolen klarer å gi mye ”frihet”, men over tid er elevene trent opp i denne form og har formentlig skapt sin egen søkerutiner som er hensiktmessig i læringsmiljøet.! Jeg er fasinert av tanken om Hole in the wall prosjektet, ikke minst den intuitive tilgang barna har til skjermen. De gjør det som børn er flinke til, prøve, prøve og prøve. Stor tro på at de for det til, og ikke så opptatt om verdien contra tidsbruken. Vi brugte selv mange timer på at lære å klatre i træer, for overtid nå toppen i en gren der var en smule tynn, men jeg kjente at jeg var i live.:)

Bastrup
Kilde:
http://www.youtube.com/watch?v=IXxYgpQhsrU

Kommentert innlegg til Birgitte om informasjonskompetanse, viktig som hun beskriver med tidlig opplæring i innformasjonssøkning. link til innlegg: Birgitte -Apr 2, 2012 01:10 AM