Velkommen!

søndag 4. mars 2012

Sammensatte tekster/Multimedia




Starter med et lite utsagn fra 94 som stadig gjelder i dag, sikkert ikke I samme grad som da, men som en hemmer av utviklingen I skolens læringsmiljø. Sikkert samme interne motstand mellom den eldre faglig tyngde contra mer unge reaksjonære typer der ønsker nye tider.

The problem with education isn’t that schools aren’t what they used to be, the problem is that schools are what they used to be. Schools have not gotten worse, they have simply not changed for the better.” (Gerstner, et al 1994).

I den moderne digitale skole oppstår der sikkert enda store kløfter, som krever enda tydelige ledere samt dyktige pedagogisk digitale lærer. Disse der kan ”normalisere” bruken av den digitale hverdag, og ikke minst ha en klar evne til å skape aksept/forståelse av de verdier som kan være i den digitale hverdag.
Som et ledd i min egen utvikling og fremtidige fremmer av den digitale utvikling, må jeg gjennom et lille teknisk/didaktisk/visuelt/kognitivt eventyr. Gjennom prosessen finnes mine utviklingssoner, og forhåpentlig finnes en del av de argumenter som kan brukes overfor den digitale motstand på min skole.!

Selve bruken av det medie jeg har valgt finner jeg mange spennende argumenter som digital verktøy, men som alltid vil jeg gjerne finne argumenter for verdien av produkt og prosess før jeg begynner. Gleden ved teknisk at skape noe er stadig tilstede men satt mer i system og inn i et verdisystem i min indre portefølje. Kan jeg ikke se en verdi, ikke bare ut fra læringsmålene , vurderingssituasjoner er der ingen mening i å prøve ut verktøyet. Sikker på at din erfaringsbases må utvikles over tid , som forhåpentlig rask gjør deg i stand til å selektere programvare/tekniske løsninger fra, før de spiser tiden din. Som Ian Fox skriver om lærernes annerkjennelse av nye tilnærminger i undervisningen er nødvendige, annerkjennelsen er jo første steg i retningen av å akseptere forandringen som et faktum. Da er der basis for utvikling.
I Elise Seip Tønnesen longitudinelle forskningsprosjekt beskrives blant annet barnas oppvekst i en mindre medierevolusjon, et bilde på en generasjon som vokser med den digitale hverdag, vi andre må prøve at vokse inn i.

Programerfaringer og refleksjoner

Jung:

Muvizu: Så veldig interessant ut, mistet fort interessen i denne sammenheng da jeg så at selve programmet var stort og tok lang tid å laste ned. Helt klart noe elever ville finne interessant, med de visuelle muligheter som er i det. Figurene minnet meg en del om Wii karakterene du selv kan lage. Spiller du selv skaper før aktiviteten, du får et ”eier” forhold til din karakter, gjøre det mer personlig, som kan være viktig for elever bedre kan identifisere seg med rollen!
Creaza: Prøvd det på skolen , vi hadde programvare, jeg installerte dette men følte fort at det tok for lang tid.!
Gimp: Et program som jeg stiftet bekjentskap med via skolens nye pc-er. Elever fikk en pc med pre-installert image. Programpakke som vi hadde vært med til å bestemme, men andre skoler hadde også påvirket imaget med andre programmer, som Gimp. Adobe basert programvare, som jeg tidligere har arbeidet med Photoshop, Illustrator men for mange år siden. Prøvde å skape en animasjon som skulle brukes til Oppgave i leksjon 1 , men måtte konkludere at her måtte jeg kurse meg en del igjen før det kunne brukes. Tidsfaktoren spiller igjen inn i valg av programvaren.
Moviemaker Live:  Har både glede og irritasjoner over dette program. Bruker dette i sammenheng med toppidrett, hvor elever filmes, redigeres i sideline video analyzer , importeres i Moviemaker , små forandringer(tekst – struktureres), sendes i personlig mappe på fronter. Helt topp. Irritasjoner oppstår ofte , og jeg mener ofte når du skaper flere sekvenser , saver og vil jobber videre seinere. Kan ikke åpne mine surt kreerte filmanimasjoner!!!. Windows baserte programmer har sitt eget liv og jeg stoler ikke helt på de.(Brukte et par timer på oppgaven, kunne ikke åpne det halvferdige res.) Dagen etter, må begynne på nytt)

Prezi: Så spennende ut som presentasjonsverktøy, gode virkemidler og enkel oppsett. Lidt flere visuelle muligheter, uten at det blir for mye ”dill” i forhold til transformasjoner du kan gjøre i f.eks. MS PowerPoint. En  refleksjon rundt hva folk opplever som visuelt/auditivt fornuftig. Levende bilder uten musikk gir som regel en klar opplevelse av budskapet, med innhold, bevegelser og farger. Når du kopler på lidt musikk kan innholdet endre karakter, jeg tenkte dette med prezi, tekst og musikk hang ikke sammen for meg. Viktig at vi er bevisste på målet for skoleøkten, og husker at vi lærer forskjellig, men ikke sikkert at jo flere ”Gardner” intelligenser vi prøver å treffe, sikre flere lydhøre elever. Av og til vil denne mengde av rammer skape irritasjoner og fokus. Balansegang dette.!!

Læreplanmål:

Generelle del: Å kunne bruke digitale verktøy i kroppsøving er viktig når ein skal hente inn informasjon for å planleggje aktivitetar, dokumentere og rapportere.

Min første tanke rundt bruken av digitale medier og koplingen opp mot kroppsøving var en smule fjern. Men ser nu en nødvendig i mitt daglige virke, elever det trenger rask info , elever der ikke kan være aktive, kan rask få oppgaver som kan løses i timen. De blir aktivisert og læring kan foregå i timen. NDLA brukes ofte på vor skole, slik eleven kan se øvelser og hele tiden jobbe med løpende temaer der i faget.


Kroppsøving:
Trening og livsstil
Mål for opplæringa er at eleven skal kunne
-           gjere greie for og vurdere samanhengar mellom regelmessig fysisk aktivitet, livsstil og helse, og kva det inneber å ta ansvar for eiga helse.
Programvare: Jung veldig fint til doc. Av treningsøvelser fra nettet du vil bruke i en egentreningsperiode. Moviemaker, når du skal sette sammen et innlæringsforløp f.eks. i turn, både som et trenings Doc samt til levering i faget. Har brukt dette til å skape en liten videosnut som er lagt ut i fronter, slik alle elever faktisk kan se hva vi forventer som ”høy måloppnåelse” i VG 3. Et godt øvningsbilde, og eleven vi bruker har godkjent dette som en læringsvideo som alle kan se. Gimp. Creaza kan med god fantasi godt brukes, men i dette fag er det mer hensiktsmessig med programvare der er let anvendelige og med minimal tidsbruk, Det visuelle er i fokus i dette fag.


DEL 2 Windows moviemaker animasjon : Lenke til videofilen: FILM
 (Fronter hivolda, kun synlig for studenter på DKL102 )



Refleksjon rundt prosessen :


Reklamer for jeg nokk av , men eventyr er en sjanger som er gøy å jobbe med I denne sammenheng. Eventyret med en enstrengsfortelling hvor fokus er på hovedpersonen i hele forløpet, med en handling som skal være en smule ut over det normale. I 1908 utferdigede Axel Olrik en rekke regler som han kalte de episke love [1]for et eventyr. Jeg har prøvd å ha fokus på flere punkter i denne fortelling.
Jeg har hatt en helt annerledes arbeidsmetode end egentlig tenkt. Normalt struktur er opphørt , jeg ville leike med teknikken, prøve og feile. Resultatet er gøy for meg, lærerikt , men kanskje ikke perfekt sammenheng mellom intro, hovedhistorie. Satser på at de som ser, forstår at prosessen  i min instrumentelle utprøvning var viktigst. Skal ikke brukes i undervisningssammenheng, kanskje for medie elever som kan vurdere de forskjellige virkemidler, tolkninger av tema osv. J

Intro: En av de få tegninger jeg kan konstruere er blitt brukt, tegnet i små etapper, tatt bilder. Redigert i Microsoft Picture manager , croppet, satt inn i Windows Movie maker live. Måtte endre unnerveis, prøvde med farver på glas, mikse og ta bilder. Endte opp med Lego figurer og lagde en animasjon, med lydkulisser, lyssetninger, underlegningsmusikk. Et Tema om fordomme, i eventyr sjangren. Veldig tidskrevende, gøy, og min konklusjon er at det har potensjale men denne historie er ikke gjennomarbeidet. Forhåpentlig kan man le av den, men viktigst for meg var prosessen med teknikken.
Filmmanus utformet på et enkelt ark , intro, historie,avslutning. Må sikre meg en bedre struktur og historie før neste prosjekt av denne type, slik et målark , filmmanus , storyboard får en mer fremtredende rolle i utførelsen av historien. Med elever vil jeg naturligvis ta flere evalueringssamtaler underveis slik de hele tiden holder fokus på historien. Teknikken kan plutselig få overtaket på prosessen, slik det er effektene som skriver historien, det er ikke meningen. Tenker at denne prosess skal deles i en forsøksfase hvor de  først leker med verktøyet, siden skaper en historie med forhåndsvalgte effekter.


 Refleksjon som kom ut av denne prosessen:

Vi beveger oss I en transformasjon tidsalder, hvor alle faktorer I læringssyklusen forandres I ulike tempi. Før hadde alt et mer menneskelig tilpasnings tempo for læring. I dag omsluttes du av litteraturen , informasjonen som gjør alt mye raskere, men den menneskelige hjerne og omstillingsparathet har sikkert  økt, dog ikke i samme grad som den digitale verden. Vor tilpasningsevne er veldig variabel og gjør tidligere gjennomtenkte pedagoger til ”tapere”, for refleksjonstiden er forminsket, vil jeg påstå. Transformasjonen er krevende og mange av disse faktorer må forandres for at du kan fungere OK i en den moderne digitale skole. Før var skolesystemet mer transparent i den forstand at læringsstiler på hver skoletype var kjent, men jeg føler/tenker at i en ”normal” kommuneskole dukker der flere sterke varianter opp som på sikt setter en trend, men skolesystemer er ikke konstruerte for raske forandringer. Kanskje når neste generasjonslærer tar over (vi er midt i dette), vil den digitale hverdag skapes. Dette vil kreve flere forandringer i læreplanverket , der står om digitale ferdigheter, men tenker mest på den interne utdannelse av lærens digitale kompetanse. Hvis ikke der på en måte i din pedagogiske utvikling settes inn en ”form” på din digitale dagligdag, tror jeg vi mister kontrollen over skolens substans og for en ulikhet som ikke fremmer, men skaper store ulikheter i utdannelsessystemet.
Jeg er ikke kritisk, men prøver gjennom teksten å reflekterer over det jeg har lest frem til nu, og mine praktiske erfaringer på en videregående skole. Min indre portefølje er åpen og forhåpentlig i vekst.

Kilde:
Musikk:



[1] http://www.eventyranalyse.dk/Olriks%20episke%20love.php


Har kommentert Bjørg sitt innlegg, enkel men effektiv formidling av en bokanmeldelse.Visuelt morsomt, lærerikt.  Se her: Bjørgm blogg

Bastrup